Estima i odi

Capítol 01: La família Puig

En Joan és un nen menut i solitari que juga a fer construccions amb unes pedres al pati. Resta tranquil i divertit fins que l’Ivan, un nen convuls i obsessiu, l’increpa. A partir d’ells se’ns presenten tot un seguit de personatges que donen context a diferents mirades educatives i de criança, diferents formes de relacionar-se i diferents mirades del món.

➡️ Diari 001: Dilluns, 22 de juliol de 1996
A petició de la seva psicòloga n’Ivan arrenca un diari per tal de treballar aspectes del passat. Així, a través d’una narració esfereïdora ens explica dos records de la seva infància.

Retir espiritual

La família Puig és budista i entre els seus hàbits sovinteja el fet de marxar junts el cap de setmana de retir espiritual. Comencem a apreciar que en Joan, tot i la seva menudesa, és un nen espavilat, intel·ligent i amb un gran cor. Alhora que es continuen explicant els hàbits religiosos dels Puig, es presenten formes de relació basades en l’estima, l’acceptació i el respecte, clau pel bon funcionament de la família. Però el final del cap del cap de setmana no acaba com els Puig esperaven…

➡️ Diari 002: Dijous, 25 de juliol de 1996
N’Ivan fa la segona entrada al seu diari en un futur llunyà del moment que viuen els personatges de la història principal. Quin serà l’enllaç final amb aquesta història?

➡️ Diari 003: Dilluns, 29 de juliol de 1996
L’Ivan ens presenta el primer contacte amb el Joan quan era un infant tot just aterrat a Barcelona.

Dificultats!

En Joan té un somni inquietant i revelador que guiarà les seves passes les properes setmanes. Finalment els Puig tornen a casa després d’una experiència segurament inolvidable i miren de recuperar-se de l’ensurt estretant llaços entre ells. D’una forma tendra els Puig es faran costat uns als altres per tal de tirar endavant i al final tot quedarà en una lliçó de la qual aprendre i treure’n benefici.

Capítol 02: Les Langley

Ara la història se centra en aquest segon capítol en les Langley, mare i filla. Així, través de les seves vivències anirem coneixent aquests dos personatges, la seva relació i la seva part en la història principal. Tanmateix, de manera molt conmovedora i a través dels records de la Kassia, se’ns presenta la inquietud més gran de la nena, amb una mirada particular del Joan, de l’Ivan i de la seva la mare, la Melània. També descobrirem la història de la Melània a partir dels records de la seva trajectòria vital, un cúmul de mala sort i pèssimes decisions.

➡️ Diari 004: Dijous, 01 d’agost de 1996
A través del relat esfereïdor de n’Ivan continuem endinsant-nos en la ment del personatge d’un futur una mica llunyà de la trama principal.

Capítol 03: Estima i odi

Quan la Kassia s’adona que els seus somnis tenen una base de realitat, la seva relació amb l’Ivan canvia radicalment. Així, busca fórmules per apropar-se a ell i poder ajudar-lo de manera que sembla que les distàncies entre els dos nens s’escurcen.

La Kassia i el Joan I

Per altra banda, la relació entre la Kassia i el Joan, així com entre els Puig i les Langley, s’anirà fent més estreta i més íntima. Tanmateix, en aquesta història seguim explorant formes educatives dintre de les dues famílies entorn d’un dels temes centrals dels menuts: els primers amors.

➡️ Diari 005: Dilluns, 05 d’agost de 1996
Una nova entrada del diari de l’Ivan ens relata un episodi de maltractament infantil carregat de violència. Les dades: A finals de desembre de 2020, a Catalunya hi ha 16.484 casos d’expedient obert en el sistema de protecció a població infantil i adolescent, dels quals gairebé el 50% estan en mesura protectora.

Abrupte

En entrades anteriors semblava que la Kassia presentava dificultats d’aprenentatge. Aquest interludi en la història aprofundeix en la concepció dels Puig en quant l’estima i les relacions sexo-afectives així com l’educació sobre en Joan. El Joan i el Pere s’apropen a l’escola per tal de reunir-se amb la psicopedagoga del centre en nom de la Melània, tal i com van acordar el dia del sopar. Així, les coses es complicaran una mica pels dos i acabaran discutint-se. Quan arriba a la nit, just per donar la bona nit en Joan, mare i fill mantenen una conversa molt interessant sobre l’amor, la llibertat i la generositat.

La Kassia i l’Ivan

Es reprèn la relació entre la Kassia i l’Ivan amb la qual arrencava el capítol i s’aprofundeix en les noves amistats que construeixen a l’escola, així com la incorporació de nou del Joan a l’escola. Ara, l’Ivan pren el relleu en la narració de la història i ens continua explicant les aventures i desventures dels infants, ara en primera persona. Des d’una narració fidedigna i esfereïdora, ens comparteix la seva visió del món adult alhora que ens exposa els fets que van succeir durant la seva infantesa, en temps present. Així, comparteix amb nosaltres la seva comprensió dels fets que darrerament passen a la seva vida, la fundació d’un grup d’amics, la capacitat d’un mateix per donar-se oportunitats d’estar bé, la presència de Serveis Socials a casa… Alhora, reflexiona sobre la figura del Joan a través dels acompliments d’una Kassia que no repara en demostrar el seu afecte.

➡️ Diari 006: Dijous, 11 d’agost de 2005
L’Ivan ens narra en aquesta nova entrada al diari una experiència esgarrifant. La tensió a la qual s’ha sentit sotmès des de molt temprana edat l’ha portat al punt en el qual es troba. Tot i així, de la mà de la Kassia veurem que l’esperança torna a brillar en aquell nen i que, ni que sigui de forma temporal, al final tot té una solució.

La Kassia i el Joan II

La Kassia i la Melània s’apropen a la masia per dinar amb els Puig i els nervis de la primera vegada faran de les seves, però a final tot s’anirà reconduint… Finalment, la Melània i l’Helena xerren animadament i en un moment de la conversa, la primera confessarà de què treballa; a partir d’aquí, l’Helena farà esforços per apropar-se a la seva amiga. Després de passar la tarda amb les Langley, la família Puig es recull al voltant de la taula per sopar i xerrar sobre qüestions que planteja el Joan, nen de ment inquieta. Finalment arrenca un nou dia a casa dels Puig i la família es disposa a continuar acompanyant el Joan en els seus dubtes en quant als primers amors.

N’Ivan i en Joan

Amor i odi són dues cares d’una mateixa moneda i la línia que les separa és molt fina. Amagar l’estima darrera l’agressió, per por a l’estigma social, les conseqüències de descobrir-se en la minoria rebutjada. Acceptar el propi sentir, la pròpia forma d’estimar. Escoltar i acceptar. Sortir de la zona de confort i plantejar-se que la vida va molt més enllà d’allò que és normatiu. Així, en els límits de la societat, la vida s’eixampla, creix i esdevenen noves formes mai abans pensades… La vida és allò que passa quan apaguem els convencionalismes.

Capítol 04: En Joan desapareix!

Un dimarts qualsevol, un moment qualsevol. En Joan i n’Ivan es preparen per anar a estudiar junts després de les classes, però un pare violent els espera per girar completament el dia… Per tal d’ajudar el seu amic, en Joan provoca el pare de l’Ivan, i els dos desapareixen en el laberint de carrers del casc d’Hostafranchs.